Kawempe in lockdown
Op 18 maart werden de sluiting van scholen en andere maatregelen afgekondigd. Meteen kwamen er zo’n 100 jongeren naar KYC in de hoop meer te weten te komen over wat de coronacrisis inhoudt en wat de maatregelen voor hen betekenen. Esther daarover: “Ze hebben zo veel vragen. Ik ben blij dat ze nieuwsgierig zijn. Ze vragen waar het vandaan komt, waarom het COVID heet, waarom de grenzen gesloten worden, hoe we het gaan overleven. Het Ministerie van Gezondheidszorg zou samen met de openbare bibliotheken en buurtcentra moeten optrekken om de mensen te informeren. Social media zijn niet betrouwbaar. Er is zo veel fake news.”
Sinds die dag is er veel gebeurd. Veel mensen zijn hun werk kwijtgeraakt. Ze hebben iedere dag moeite om brood op de plank te krijgen. Prijzen zijn behoorlijk gestegen en sommige voedingsmiddelen zijn niet meer verkrijgbaar. Openbaar vervoer, waar een groot deel van de stedelijke bevolking van afhankelijk is, ligt stil. Er is een avondklok en het leger controleert streng op de naleving daarvan.
Scholen in lockdown
Kinderen gaan niet meer naar school. Scholen hebben ouders wel tips gegeven over online educatief materiaal. Maar een mobiele telefoon van een ouder is verre van ideaal voor het gebruik daarvan. Laptops ontbreken in vrijwel elk huishouden. Kort na de lockdown speelden veel kinderen op straat, zich niet bewust van risico’s. Esther: “Ik denk nog steeds dat deze kinderen beter op school kunnen zitten. Nu zijn ze op straat, waar geen water, zeep of desinfectantia zijn.” Enkele dagen later greep het leger in op plekken waar mensen te dicht bij elkaar waren. Sindsdien is het ook in Kawempe stiller.
Kawempe Youth Centre blijft helpen
KYC wil juist ook in deze crisis van betekenis blijven voor de gemeenschap van Kawempe. Op 22 maart moest het centrum haar deuren sluiten. De medewerkers houden vanuit huis zoveel mogelijk contact met de jongeren in de wijk. Op Facebook en via andere social media plaatsen zij berichten die jongeren informeren en hen aanmoedigen goed voor zichzelf en anderen te zorgen. Ze gebruiken daarvoor de databundels van hun eigen mobiele telefoon. Een breed gesteunde oproep aan de Ugandese overheid voor gratis internettoegang vond helaas geen gehoor.
Een van de programma’s van KYC is het online aanbieden van leesboeken voor kinderen. Scholen hebben ouders hierover getipt: “Je kan hier duizenden boeken lezen, waaronder boeken in lokale talen. Gewoon vanaf je mobiele telefoon. Je kan er zo veel als je wilt downloaden, zodat je die ook offline kunt lezen.”
Dit is mogelijk gemaakt door Worldreader in samenwerking met Kawempe Youth Centre.
KYC medewerkers maken zich grote zorgen over de jongeren. Esther: “Deze jonge mensen hebben het centrum nodig. Veel van hen wonen bij oma’s en voogden, die voor hun eten afhankelijk zijn van wat ze dagelijks bijeen kunnen scharrelen.” Esther heeft geprobeerd voor deze jongeren voedsel van de regering te krijgen. Dit lukte nog niet. De lokale kerkgemeenschap springt bij, zodat een aantal gezinnen in Kawempe toch eten krijgen.
Stichting Mirembe ondersteunt KYC al langer in een traject van reorganisatie tot een sociale onderneming om voor haar bestaan grotendeels onafhankelijk te worden van buitenlandse donoren. Vanuit dit programma werd salarisaanvulling geboden. Wij willen dit nu de komende zes maanden volledig betalen en bijdragen in de vaste kosten en eventueel de voedselhulp. Daarna zien we verder. Wij verwachten dat er nog langer extra geld nodig zal zijn.
Gelukkig hebben Wilde Ganzen en Partin hun steun hiervoor toegezegd!
Volg het Kawempe Youth Centre op Facebook
Lees hier meer over Kawempe Youth Centre