Uit het verslag van december 2013:
In oktober 2012 namen tien vrouwen een lening met een totaal van UGX 4.250.000. Zeven vrouwen hadden deze al terug betaald in april 2013, de andere drie in juli 2013.
De tweede lening in april 2013 door zeven vrouwen. Totaal UGX 2.850.000, Drie vrouwen hebben deze lening eind november geheel terug betaald. Drie gedeeltelijk.
De zevende betaalde twee termijnen en vertrok toen met de noorderzon.
Er zijn nu 10 vrouwen over.
Tekort op de tweede lening per eind november 2013 UGX 1.400.000.
Drie vrouwen namen een derde lening in november 2013. Totaal UGX 1.200.000
Knelpunten:
Niet op tijd terug betalen vermindert het bedrag dat kan worden uitgeleend.
Verlies van afzet markt door concurrentie. Inflatie veroorzaakt prijs stijging.
Droogte heeft negatieve gevolgen voor landbouwprojecten. Ziekten.
Successen en enkele wederwaardigheden het afgelopen jaar.
Goretti Irumba is kok van Virika Parish. Haar man is schoenmaker. Zij hebben 5 kinderen waarvan 2 op middelbare school (Senior Secondary School, SSS). De derde gaat begin 2015 naar Senior 1.
Goretti heeft met de eerste twee leningen drie kamers aan haar huis gebouwd. In april 2014 was ze bezig deze te bestrijken met cement. Ze zijn eind 2014 klaar en worden dan verhuurd. Van haar derde lening heeft zij een fiets gekocht waarmee ze zich sneller van huis naar werk kan verplaatsen.
Jane Rwabera heeft varkens gekocht en ze maakt babykleertjes.
Margaret Karawamula heeft de met haar eerste lening de schoolgelden betaald voor haar zoon die nu eindelijk als onderwijzer kon afstuderen. Zij heeft ook biggen gekocht om te mesten en zo de lening af te betalen. Dank zij haar volgende lening kon zij de rechtszaak betalen tegen haar ex-man, die alle grond rond haar huis wilde afpakken en verkopen. De rechter bepaalde dat zij een stuk moet afstaan, maar genoeg moet overhouden om haar eigen voedsel te verbouwen. Omdat haar land nu kleiner is zal zij wat meer tijd nodig hebben om terug te betalen. Maar ze werkt hard.
Molly Tusiime heeft haar kippenflat kunnen bevolken met mestkuikens en legkippen. Zij betaalt schoolgeld (SSS)voor een neef die op zijn 15e wees werd.
Margaret Katusabe heeft haar winkeltje verbeterd en houdt nu meer varkens.
Florence Byaruhanha Kizza heeft veel tegenslag gehad. Haar handel in tweedehands kleding ging ten gronde door de concurrentie van de zondagse markt in Kacwamba, die overspoeld is met kleding en schoenen.
Ook de winkel van Fidelis verkoopt daardoor slechter. Florence moest verhuizen en woont met haar twee kinderen nu in een krot in Kacwamba. Ze houdt nu wat kippen waar haar buurvrouw overdag op let. Ondanks de grote inkomensverschillen tussen de vrouwen is de groep hechter geworden.
December 2014 verwachten we het volgende rapport.